34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
3399301฿%-0.54765
42 ülkeden 1.300’e yakın yerli ve yabancı katılımcının ağırlanacağı Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul, 32. yılında rekora imza atarak katılımcı firma, ziyaretçi sayısı ve etkinlikleri ile adından söz ettirmeye hazırlanıyor. 4 gün içinde 70 bine yakın ziyaretçinin beklenildiği fuarın açılış töreni, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımı ile gerçekleştirildi.
Bu sene Almanya, Mısır, Fransa, Hindistan, İrlanda, Hollanda, Lübnan, Katar, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika ve Vietnam başta olmak üzere 80 ülkeden 900’ü aşkın satın almacıyı ağırlayan WorldFood İstanbul Fuarı, bölgesinde ve dünyada iş hacmi oluşturarak, ticaret hareketliliğini, yerli üreticilerin ihracat potansiyellerini artırmak için fırsat sunmasının yanı sıra aynı zamanda, fuar süresince gerçekleştirilecek oturumlarla, sektöre dair hedefler, uzman isimler tarafından paylaşılarak Türkiye’nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün öngörüleriyle, “bölgesel ve uluslararası bir vizyon platformu” özelliğini güçlendirmeye devam edecek.
WorldFood İstanbul Uluslararası Gıda Ürünleri Teknolojileri Fuarı’nın dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlarından biri olması amacıyla “Türkiye Gıda Platformu” adı altında güçlerini birleştiren TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), bu yıl da Avrasya’nın en büyük sektör fuarı WorldFood İstanbul’un ziyaretçi, katılımcı, yabancı satın alma profesyoneli ve iş hacmi rakamlarında yeni rekorlara ulaşmasını hedefliyor.
20’yi aşkın tematik etkinlikte 100’ü aşkın fikir önderi ve şef, gerçekçi bir gelecek vizyonu göstermek üzere yeni eğilimleri, sektöre dair hedefleri, sürdürülebilir yatırımları, teknolojik gelişmeleri ve ihracat odaklı projeleri yol gösterici pek çok konuyla birlikte FOOD ARENA sahnesine taşıyacak.
Pazar Potansiyeli temalı açılış gününün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğinde gerçekleşen ilk oturumunda Küresel Pazarlarda Yeni Dönem: Sürdürülebilir Gıda ve İhracat başlığı ele alındı. TİM Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu moderatörlüğünde T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu’nun konuşmacı olarak katıldığı oturumda “Rekabet Gücündeki mevcut durum, destekler ve hedefler”, “E-İhracatın Avantajları ve Zorlukları”, “Uluslararası Standartlara Uyum Sağlamak ve Küresel Pazarlara Giriş”, “Sürdürülebilirlik Uyum Süreçleri ve Yeşil İhracat Stratejileri”, “Gıda Güvenliği ve Kalite Standartları”, “Yenilikçi Yaklaşımlar ile Gıda ve Gastronomi Hizmetlerini Dünyaya Taşımak”, “Dijital Pazarlama ve E-Ticaretin Rolü”, “Teknoloji ve Strateji: Küresel Rekabette Parlayan Yıldız Olmak” konuları tartışıldı.
Oturumun konuşmacılarından T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, “İklim değişikliği, pandemi, dünya üzerindeki gerilimlerden gıda sektörüne dair önemli etkilenmelerin konuşulduğu günümüzde, üretimde ‘devamlılık’ yaklaşımının altını çizmek isterim. Üretimde istikrar ve devamlılık ancak planlama ile mümkündür. Tarım Bakanlığımız ve ilgili kamu kuruluşlarımızın bu alandaki özel çabaları ve sektör profesyonellerinin iş birliğiyle bu alanda yüksek hedefler koymuş durumdayız. Özellikle de Tarım ve Orman Bakanlığı Üretim Planlaması bu alanda atılan en önemli adımlardan bir tanesi.” dedi.
T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise şu açıklamalarda bulundu: “Pandemi ve iklim krizi gibi küresel zorlukların etkisiyle, tarım ve gıdanın her birimiz için ne kadar hayati öneme sahip olduğunu bir kez daha gördük. Türkiye olarak, etkili dış ticaret politikalarımız sayesinde tarımsal ürün ihracatında dünya liderleri arasında yer almaktayız. Gıda arz güvenliğimizden ödün vermeden elde ettiğimiz bu başarıları daha da ileriye taşımak amacıyla çeşitli alanlarda destekler sunmaktayız. Değişen ihtiyaçlara uygun olarak sağladığımız bu destekler arasında yer alan E-Ticaret destekleriyle, 2023 yılında toplam ihracat rakamları içerisinde %1,5 olan e-ihracat payını, 2028 yılına kadar %10’a çıkarmayı hedefliyoruz.”
TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, “Sürdürülebilirlik, tarladan sofraya gıdanın aksamadan ulaşmasıyla mümkün. Küresel belirsizliklerin gölgesinde, gıda arzında istikrarımızı sürdürebilmemiz için iklim krizine karşı proaktif adımlar atmamız gerekiyor. Örneğin, dünya genelinde yaş meyve tüketiminden paketli meyvelere doğru bir ilgi artışı gözlenmekte. Önümüzdeki dönemde bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için çiftçilerle ilişkilerimizi güçlü tutmalı ve geleneksel yöntemlerin ötesinde, en verimli uygulamaların erişilebilirliğini artırmaya çabalamalıyız. Bu alandaki tüm paydaşlarımızla birlikte, neler yapabileceğimiz konusunda iş birliğine odaklanmış durumdayız.” dedi.
İklim için Gıda: Sürdürülebilirlik, Çeşitlilik ve İnovatif Üretim Yolları
Fuarın 2. günü, 4 Eylül Çarşamba, “Teknoloji Bizi Besler Mi?” paneli ile başlayacak. Kök Project kurucu ortağı Shirley Kaston moderatörlüğünde “Teknolojinin gıda üretimi ve dağıtımında nasıl devrim yaratılabilir?”, “Gelecekteki beslenme ihtiyaçlarımızı iklim krizi karşısında nasıl karşılayabileceğiz?”, “Gıda teknolojisi ve inovasyon alanındaki en son gelişmeler”, “Teknolojilerin sürdürülebilirlik üzerindeki potansiyel etkileri” olmak üzere 4 konu başlığının ele alınacağı oturumun konuşmacıları ise Kybele’s Garden Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Aygen Savaş Alkan, Myconom Kurucu Ortağı Burcu Arıkan, EatVappy Arkeolog, Girişimci & Fütürolog Cihan Baltepe, Mayamilk Kurucusu ve CEO’su Murat Badur olacak.
Esmiyor iş birliğiyle gerçekleştirilecek ikinci günün ikinci panelinde, İklim İçin Birlikte: Gıda Sektöründe Dayanıklılık ve İş Birliği konusu Esmiyor Podcast Kurucu Ortağı Utku Güven moderatörlüğünde ele alınacak. Bu çerçevede “Tedarik Zinciri Yönetimi ve Gıda Arz Güvenliği: İklim Krizi Karşısında Çözümler”, “Lojistikte Sürdürülebilirlik: Gıda Atıklarını Azaltmak ve Verimliliği Artırmak”, “Üreticiden Sofraya: İklim Dostu Üretim Modelleri ve Alternatif Çözümler”, “Büyük Firmaların Rolü: İklim Kriziyle Mücadelede Gıda Sektörünün Sorumluluğu”, “Gıda Arz Güvenliği ve Beslenme: İklim Krizi ve Gelecek Nesiller” konu başlıkları da Tiryaki Agro Global Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Kaymanlı Örsel, PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü Esra İren, Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, Arkas Denizcilik Grubu Sürdürülebilirlik Direktörü Serra Tükel tarafından tartışılacak.
Konferans Sahnesi’nde gerçekleştirilecek ikinci günün son oturumu, Esmiyor Podcast Kurucu Ortağı Utku Güven moderatörlüğünde “Sürdürülebilir Gıda: Bize ve Gezegene İyi Gelen Bir Gıda Sistemi Oluşturmak” olacak. Anadolu Meraları Programlar Yöneticisi Ecem Asma, UN Women Türkiye Program Analisti Gülbanu Altunok Dertli ve Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Ekolog ve Evrimsel Biyolog Prof. Dr. Utku Perktaş’ın konuşmacı olarak katılacağı oturumda; geleceğin beslenme sistemleri, yenilenebilir tarım ve sürdürülebilir üretim yöntemleri, ekolojik yaşam ve gıda üretimindeki yeri, doğa dostu tarım teknikleri, gıda atıklarının azaltılması ve dönüşümü, biyoçeşitliliğin korunması ve tarımdaki yansımaları, ekolojik yaşam ve sürdürülebilir gıda politikaları, hem üreticiler hem de tüketiciler için somut öneriler ele alınacak.
Konferans Sahnesi’ndeki oturumların ardından, şeflerden uygulamalı sunum ve şovların yapılacağı Atölye Mutfağı’na geçiş yapılacak. Atölye Mutfağı’ndaki günün ilk oturumunda Şef, Sanki Atölye Kurucusu, Yemek Tasarımcısı Ceyda Artun ile Yemek Yazarı, Influencer Berat Çokal (Mösyö Şokola), Birinin Çöpü Diğerinin Ziyafeti konusunu ele alacak.
Günün son oturumunda ise Şef, Seyyah, Araştırmacı Ömür Akkor, Tarihin İzinde İklim İçin Sürdürülebilir Tarifler hazırlayacak.
Hepsiburada Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.