E-Ticarette Yeni Vergi Düzenlemesi Satıcılar İçin Bir Fırsat Olabilir
Yurtdışı alışverişlerine vergi zammı geldi. Alışveriş limiti düşürüldü, gümrük vergileri artırıldı, yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 30 euro’ya düşürüldü. Yeni kararı değerlendiren IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, bu durumun tüketiciyi olumsuz etkileyeceğini ancak Türkiye’deki satıcıların ürün fiyatlarını yeniden belirlemesi için de bir fırsat olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı kararıyla Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 30 euro’ya düşürüldü. Avrupa Birliği'nden (AB) gelen kargolarda vergi yüzde 30'a, diğer ülkelerden gelen kargolarda vergi yüzde 60'a çıktı. Değişiklikten önce e-ticarette yurtdışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 euroydu. AB’den gelen kargolarda vergi yüzde 18, AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi yüzde 30’du.
Yeni kararı değerlendiren IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Çin, Amerika ve Avrupa'daki büyük pazar yerlerinde ciddi bir alışveriş hacmi vardı. Bu alışveriş hacmi iç pazardaki satıcı için zorluk oluşturuyordu. Hem de aynı şekilde tüketici için de oldukça maliyetli alternatifler oluşabiliyordu. Elektronik, aksesuar, küçük ev aletleri ve teknolojik ürünlerde tüketiciler, Türkiye'de satılan ürünlere nazaran oldukça makul fiyatla Avrupa, Amerika veya Çin’den bu ürünleri çok daha uygun maliyetlerle edinebiliyor ve bu durum da Türkiye'deki rekabeti zorluyordu.” dedi.
Özkara şöyle devam etti:
“Devletin yapmış olduğu bu değişiklikle birlikte artık bu ürünlerin Türkiye’ye girişi bu kadar makul ve maliyetsiz olmayacak. Yeni alınan bu kararlarla tüketici açısından olumsuz bir durum oluştu. Çünkü tüketiciler daha uygun maliyetli ve vergisini ödeyerek ürün alabiliyorlardı. Şu an vergi oranı Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 30 Çin ve Amerika gibi diğer pazar yerlerinde ürün tedarik edildiğinde ya da satılmak istendiğinde yüzde 60’a çıkarıldı. Bugünden sonra ne kadar anlamlı fiyatlar ortaya çıkacak bunu hep beraber göreceğiz. Öte yandan bu değişiklikler yurt içindeki satıcıların ürünlerinin fiyatlarını belirlerken iç pazara göre belirlenmelerine sebep olacaktır. Devletin attığı bu adım ithalatın azalması için yapılan bir çalışma. Artı ve eksi yönlerini zamanla hep beraber göreceğiz.”